Jacoba van Beierenweg 118b, 2215 KZ Voorhout

Jubilarissen St. Cecilia in het zonnetje gezet

Vier muzikanten van muziekvereniging St. Cecilia zijn afgelopen zondag 7 januari in het zonnetje gezet. Tonia van der Meij-Jirka (60 jaar lid), Hans Komen (60 jaar muzikant), Paul Does (40 jaar lid) en Marloes Floor-Hoogervorst (25 jaar lid) kregen ieder een onderscheiding vanwege hun bijzondere jubilea.

Boven: Paul Does en Marloes Floor, onder: Tonia van der Meij en Hans Komen

Tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van St. Cecilia in het Voorhoutse evenementencentrum @hok werden de vier muzikanten naar voren geroepen door voorzitter Marcel Floor. De vier jubilarissen hadden allemaal het afgelopen jaar hun jubileum bereikt.

Marloes Floor

Marloes begon in 1991 bij St. Cecilia, leerde op de klarinet spelen en stroomde vervolgens door naar het harmonieorkest. Na een aantal jaar op de kleine trom te hebben gespeeld bij Adest Musica koos ze voor een nieuw instrument: de hoorn. Daarmee werd ook een overstap gemaakt naar de drumfanfare van St. Cecilia.

Met name de drumfanfare is erg belangrijk voor Marloes. Ze is ruim negen jaar voorzitter geweest van de drumfanfarecommissie, ze zorgde voor veel optredens, en dat alles goed geregeld was. Vorig jaar zat ze bovendien in de WMC-commissie waar ze veel heeft geregeld voor het optreden van de drumfanfare tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.

Daarnaast is Marloes nu vier jaar verantwoordelijk voor de donateurs van St. Cecilia. Ze heeft dit vanaf het nulpunt opgebouwd tot aan de huidige achthonderd donateurs.

Marcel Floor, de echtgenoot van Marloes, speldde de insigne voor het 25-jarig lidmaatschap dan ook vol trots op.

Paul Does

Paul speelt vanaf het prille begin op slagwerk bij St. Cecilia en is in Voorhout vooral bekend als tamboer-maître van drumfanfare. Paul wilde heel vroeger al ‘stok’ worden. Als hij met het gezin op pad ging liep hij al voorop met een paraplu of boomtak.

Paul is ontzettend actief als het op muziek aankomt. Hij heeft bij de drumband gezeten, speelt slagwerk bij het harmonieorkest én is (als één van de medeoprichters) als tamboer-maître actief bij de drumfanfare. Daarnaast zat hij bij de Egërlanderkapel, de Kanjers en Adest Musica. Hij is nog steeds actief bij koperensemble Brasso en valt regelmatig in bij andere muziekclubs.

Paul is ook achter de schermen belangrijk bij St. Cecilia. Hij is instructeur, slagwerkdocent en is negen jaar secretaris geweest. Hij was ook onderdeel van de harmoniecommissie, de WMC-commissie en zit momenteel in de drumfanfarecommissie.

Als dank voor zijn veertigjarig lidmaatschap werd Paul een insigne opgespeld door zijn moeder.

Hans Komen

Trombonist Hans Komen is als 13-jarige jongen begonnen bij de drumband van Excelsior in Wassenaar. Hij speelde op diverse instrumenten, maar uiteindelijk paste de trombone hem het best. Hans is 34 jaar actief geweest bij Excelsior en vervulde in die tijd ook verschillende bestuursfuncties.

Na zijn verhuizing naar Sassenheim is Hans bij Crescendo gegaan en speelde ook bij de stageband van Adest Musica. Ook hier werden weer commissie- en bestuursfuncties bekleed; Hans was zelfs een periode voorzitter van de stageband. Nu speelt hij alweer ruim twee jaar bij St.Cecilia. Marcel Floor: “Je hebt aangeven dat je hier wel op je plek zit, dat vinden wij ook.”

Alles bij elkaar opgeteld heeft Hans vorig jaar zestig jaar bij de muziekbond behaald. Dat werd onderstreept met een insigne.

Tonia van der Meij

Tonia is letterlijk één van de vrouwen van het eerste uur bij St. Cecilia. Ze wilde destijds bij de muziek, maar er zaten nog geen vrouwen op. Tonia moest zelfs toestemming vragen bij de pastoor. In eerste instantie was het antwoord nee. Maar als ze in plaats van een broek een rok zou dragen, dan mocht het wel.

Tonia begon op de klarinet en dat heeft ze nooit meer losgelaten. Ze heeft zelfs een paar jaar geleden nog een nieuwe klarinet aangeschaft. In het harmonieorkest speelde ze nog heel lang samen op de klarinet met haar vader, en tegenwoordig doet ze dat met haar kleindochter Elvira.

Tonia heeft al veel insignes mogen ontvangen. Tien jaar geleden werd ze al erelid van St. Cecilia. Met haar zestigjarige lidmaatschap is er opnieuw een mijlpaal bijgekomen. Het bijbehorende insigne werd dan ook opgespeld door kleindochter Elvira.