Historie


Kroniek 100 jaar St. Cecilia
 
1919: De r.k. muziekvereniging St. Cecilia wordt op 7 juli opgericht. Er zijn 32 leden en slechts 18 instrumenten. De eerste repetitie vindt op 21 augustus plaats.
 
1920: Op 6 november worden de statuten bij Koninklijk Besluit goedgekeurd. De volledige naam luidt: Roomsch Katholieke Muziekvereeniging “St. Cecilia” gevestigd te Voorhout.
 
1922: St. Cecilia krijgt op 8 mei een fluwelen vaandel in kardinaalsrood. Op zondag 14 mei wordt deze door beschermheer van St. Cecilia burgemeester G. Bulten onthuld en door pastoor P.J. Schravenmade gewijd.  
 
1924: St. Cecilia organiseert in Voorhout op Hemelvaartsdag het 22e Bondsconcours.
 
1928: De pas gebouwde muziektent wordt op 4 augustus officieel door de Gemeente Voorhout aan St. Cecilia overgedragen.
 
1930: Tijdens de muziekuitvoeringen op 24 en 25 februari volgde het eerste grote toneeloptreden.
 
1936: De harmonie promoveert op het concours te Noordwijkerhout naar de afdeling uitmuntend.
 
1937: St. Cecilia bijna failliet. Een donatie van 200 gulden helpt de vereniging uit de brand.
 
1942: St. Cecilia staakt haar activiteiten omdat ze niet wilde meewerken aan de door de Duitse bezetters ingestelde Kultuurkamer.
 
1945: 6 mei: St. Cecilia marcheert weer door Voorhout. Op 11 juni volgt het eerste concert na de Bevrijding.
 
1946: De eerste dirigent van St. Cecilia Mels Bolderdijk neemt afscheid. Hij wordt opgevolgd door Willem Frederik de Zwart.
 
1952: Tijdens de Kinderoptocht liep St. Cecilia voor het eerst in uniform: blauwe broek, blouse van chiné (gevlamd weefsel), blauwe das en baret.
 
1953: De eerste vrouwen worden lid van St. Cecilia: in de eerste week van juli is dat Gerarda van Schie en zeven weken later Jannie Leijnse.
 
1954: 8 oktober: St. Cecilia wordt een stichting. Het startkapitaal is 2.500 gulden. St. Cecilia start op Oudejaarsdag met de verkoop van oliebollen. Dat levert bruto ƒ 1.246,49 op, een geweldig succes als men bedenkt dat de kosten ƒ 572,44 zijn. Om de kas te spekken start St. Cecilia ook met de inzameling van oud papier.
 
1959: Op 19 september geeft St. Cecilia in nieuwe uniformen een serenade voor het gemeentehuis. De grijze uniformen zijn door Jos van der Wouw uit Tilburg voor een prijs van ƒ 139,75 per stuk geleverd.
 
1960: 5 november: St. Cecilia heet voortaan Stichting R.K. Muziekcorps St. Cecilia.
 
1962: In februari wordt de drumband opgericht.
 
1964: Op 1 september wordt door Kunstateliers Paul Brand te Voorburg een nieuw fluwelen vaandel geleverd. Deze is donkerblauw, voorzien van goudgalon en franje en gouden hangende kwasten. De harmonie van St. Cecilia promoveert op het concours in Poeldijk met 342 punten naar de superieure afdeling.
 
1971: Op 28 januari toont St. Cecilia tijdens de winteruitvoering haar nieuwe uniformen. De groene uniformen met kolbakken zijn door Seesing en Zoon voor 245 gulden per stuk geleverd. De harmonie doet op 7 maart mee aan de halve finale van het KRO muziekfestival in Roosendaal.
 
1974: St. Cecilia treedt voor het eerst op in het buitenland. St. Cecilia brengt in het kader van een uitwisseling met een Duits orkest een bezoek aan Wehr niet ver van de Zwitserse grens.
 
1977: Op 11 maart treden de majorettes voor het eerst op. 25 meisjes geven o.l.v. de 15-jarige miss majorette Dorien Braun en met begeleiding van de drumband een wervelende show in het parochiehuis. 
 
1978: St. Cecilia stopt met de verkoop van oliebollen.
 
1981: In september rolt het eerste clubblad van de pers. Het heeft nog geen naam, maar later heet het TamTam.
 
1983: Er wordt een muziekcommissie in het leven geroepen. Deze kiest het muziekrepertoire. St. Cecilia krijgt nieuwe uniformen. Het tuniek is uitgevoerd in rood in combinatie met zwart. De pantalon is zwart met rode biezen. Het hoofdeksel is een zwarte volvilten stetson.
 
1994: De drumfanfare wordt opgericht. De buitenoptredens worden van de harmonie overgenomen. De drumband gaat op in de drumfanfare.
 
1995: Het leerlingenorkest wordt opgericht.
 
2001: Bestuurshervorming. Voor alle onderdelen worden aparte commissiebesturen in het leven geroepen. Naast het dagelijks bestuur komen commissies voor de harmonie, de drumfanfare, de majorettes en de leerlingen. Op 21 april vindt in de KTS het eerste themaconcert plaats. Het thema is filmmuziek. 
 
2003: De drumfanfare toont op 26 april tijdens de Bloemencorso haar nieuwe uniformen. De kleur van het uniform is diep donkerblauw, tegen zwart aan. Ze zijn geleverd door de firma Seezo Uniformen uit Keijenborg (Gelderland).
 
2004: De majorettes krijgen nieuwe outfits voor hun buitenoptredens.
 
2005: De drumfanfare behaalt op het concours in Noordwijkerhout een eerste prijs met promotie naar de eerste divisie. De harmonie behaalt op het concours in Noordwijkerhout een eerste prijs met promotie van de vierde naar de derde divisie.
 
2006: De majorettes behalen op de wereldkampioenschappen in Eindhoven in april de wereldtitel. St. Cecilia start in september met een AMV-klas (Algemene Muzikale Vorming) voor kinderen van 7 tot 10 jaar.
 
2007: Na jaren van repeteren in het parochiehuis (later Wapen van Voorhout/De Toog) verhuist de harmonie van St. Cecilia naar de kantine van de firma Colijn aan de Jacoba van Beierenweg 79. 
 
2008: De majorettes gaan met ingang van 1 januari zelfstandig verder onder de naam Inspiration.
 
2009: De leden van de harmonie krijgen nieuwe uniformen. Ze lijken op die van de drumfanfare. De leverancier is de firma Seezo Uniformen. Tijdens het 90-jarig bestaan wordt het jubileumboek gepresenteerd.
 
2011: De repetities vinden voortaan in Jongerencentrum @Hok plaats.
Tijdens de najaarsfeesten vindt op het Kerkplein in Voorhout de eerste Oranje Proms plaats. Dit gebeurt n.a.v. het 65-jarig bestaan van de Oranjevereniging Voorhout. De harmonie van St. Cecilia is één van de deelnemers. Het evenement is met meer dan 2.500 toeschouwers een groot succes.
 
2017: De drumfanfare maakt haar debuut op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.
 
2018: Na jaren van afwezigheid wordt op zondag 3 juni in jongerencentrum @Hok door de harmonie van St. Cecilia weer een koffieconcert gegeven.


Ter ere van het 90-jarig jubileum in 2009 is een jubileumboek uitgebracht: "Hoor, daar komt de muziek..."
Dit boek (hardcover) is een prachtig naslagwerk met de rijke historie van de muziekvereniging en is nog verkrijgbaar voor €12,50. Wilt u nog een boek bestellen? Stuur dan een email naar info@stceciliavoorhout.nl
 
Share our website